Culturism - CulturismFitness.ro
Culturism

Aminoacizii

Culturism

Ce sunt aminoacizii si ce rol au in cresterea masei musculare

Amnoacizii sunt formati din grupari amino (-NH2) si carboxil (-COOH) si reprezinta baza din care sunt alcatuite proteinele.
Organismul extrage proteinele din alimente si le descompune in aminoacizi pentru folosirea acestora la diferite functii. Depasirea aminoacizilor peste limita necesara este transformata in glucoza iar in anumite cazuri in grasime.

Proteinele pentru a avea o calitate buna trebuie sa contina toti aminoacizi esentiali si anume: valina, leucina, izoleucina, triptofanul, fenilalanina, metionina, lisina şi treonina. Acesti aminoacizi sunt esentiali deoarece nu pot fi produsi de organism, fiind nevoie de aducerea acestora din exterior.
Proteina este contruita din 20 de aminoacizi esentiali si neesentiali.

Aminoacizi neesentiali poarta numele de „neesentiali” deoarece pot fi produsi de organism nefiind nevoie de aducerea lor din exterior, dar sunt la fel de importanti pentru cresterea masei musculare precum aminoacizi esentiali. Acestia sunt: alanină, prolină, glicocol, serină, glutamină, tirozină, asparagină, cisteină, arginină, acid aspartic, acid glutamic, histidină.

[checklist]Rolul aminoacizilor esentiali

  • Valina, leucina si izoleucina au un efect anabolic foarte mare atunci cand sunt impreuna, fiind printre cei mai importanti aminoacizi esentiali. Acestia sunt cunoscuti si sub numele de BCAA (aminoacizii cu catene ramificate) si sunt principala sursa de energie musculara.  Alimentele in care se gasesc acesti aminoacizi sunt carnea si zerul.
  • Triptofanul  este un aminoacid esential dar cu o importanta foarte mica putand fi gasit in toate alimentele din carne.
  • Fenilalanina  ajuta la sinteza colagenului si al hormonilor tiroidieni. Acesta se gaseste in toate alimentele din carne.
  • Metionina ajuta la procesarea creatinei si la reducerea colesterolului. Se gaseste in gelatina.
  • Lisina ajuta la depunerea calciului in oase, fiind o sursa necesara pentru crestere si dezvoltare. Cea mai mare cantitate de Lisina se gaseste in peste.
  • Treonina este un aminoacid care mentine echilibrul de proteine si ajuta la curatarea ficatului. Alimentele bogate in acest aminoacid sunt laptele, cartofi, soia si cerealele.

[/checklist]

Add comment