Este posibil aparitia de guta la culturisti ?

Este posibil aparitia de guta la culturisti

Exista posibilitatea de aparitie a gutei la culturisti ?

Guta este o forma frecventa de artrita care apare datorita inflamatiei de la nivelul articulatiei. Aceasta boala provocata de catre cresterea nivelului de acid uric, se manifesta prin aparitia la nivelul articulatiei a unei inflamatii, umflare si durere. Acidul uric este rezultatul final produs prin catabolizarea purinelor din corp si din alimentatie. Purinele sunt structuri proteice care intra in compozitia acizilor nucleici in formarea AND-ului. Acestea sunt prezente in toate alimentele de origine animala. Alimentele bogate in purine sunt sardelele, carnea nepreparata, sunca, si ficatul.

Acidul uric nu poate fi metabolizat de catre organism iar atunci cand acesta nu este eliminat poate duce la aparitia gutei. Cresterea nivelului de acid uric poate fi produs in excess de catre ficat atunci cand exista la baza o alimentatie bogata in carne rosie. Acidul uric care nu a fost eliminat prin filtrare renala, in timp, acesta se cristalizeaza la nivelul articulatiilor. Guta mai poate aparea si din anumite cauze naturale produse de geneticul fiecaruia, excesul de alimente de origine animala, obezitatea, consumul unei cantitati mari de alcool si anumite medicamente.

Prin fierbere alimentele care contin o cantitate mare de purine isi pierd in jur de peste 50% din cantitatea totala de purine ceea duce la scaderea riscului aparitiei acestei afectiuni.  Toate concentratele proteice sunt obtinute prin procedee termice, ceea ce duce la degradarea unei parti mari de purine. De asemenea majoritatea suplimentelor proteice provin din alimente precum lapte, oua, soia si de aceea nu reprezinta un risc pentru aparitia gutei. Alimentele care nu contin purine sunt produse din: faina, oua, grasimile, lactatele, dulciurile, fructele, sucurile de fructe.

Ca raspuns la intrebarea pusa de acest articol vrem sa precizam ca alimentatia culturistilor nu reprezinta un risc pentru aparitia gutei.

In cazul in care o persoana sufera de aceasta afectiune este indicat, scaderea excesului ponderal si intreruperea consumului de alcool. De asemenea este indicat si reducerea aportului general de proteine deoarece, o dieta bogata in proteine duce la cresterea sintezei purinelor din organism.

Bookmark and Share
[Delicious] [Digg] [StumbleUpon] [Myspace] [Linkedin] [Twitter] [Facebook] [Google Plus]

0 Comentarii

Adauga comentariu


*