Scaderea tensiunii arteriale

Alimente care scad tensiunea

Scaderea tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala a devenit o afectiune tot mai intalnita, chiar si la persoanele tinere. Hipertensiunea arteriala este caracterizata prin cresterea presiunii sangelui la nivelul peretilor vaselor arteriale.
Pentru evitarea aparitiei sau stabilizarea cresterii tensiunii arteriale este nevoie de un regim alimentar special si anume Dieta pentru hipertensivi, sau alimente care consumate constant va ajuta sa tinti sub control valorile tensiuneii arteriale.

Dieta pentru hipertensivi
Dieta pentru hipertensivi trebuie sa contina o alimenatie:

  • saraca in sodiu (sare).
  • saraca in grasimi saturate si colesterol.
  • bogata in antioxidanti si vitamine.
  • bogata in potasiu si magneziu.

Meniul complet pentru o zi al Dietei pentru hipertensivi:

Micul dejun
1/2 cana suc de portocale
1 cana fulgi de ovaz
1 cana lapte degresat
2 felii de paine integrala
1 lingurita margarina nesarata
1 lingurita de zahar
1 banana
Pranz
Spaghete cu sos marinara, sarac in sare
1 cana de salata verde
2 linguri de sos nesarat
1 felie de paine integrala
1 lingurita margarina nesarata
1 mar
1 cana suc de struguri.
Cina
100 g carne de pui la gratar
1/2 cana zucchini
Paste cu sos fara multa sare
1 felie de paine integrala
1 lingura margarina nesarata
1 bucata tarta cu piersici
1/2 cana lapte degresat
1/2 cana suc de afine.

Topul alimentelor care scad tensiunea
Consumul cu regularitate a anumitor alimente poate duce la scaderea tensiunii arteriale si inbunatatirea starii de sanatate. De regula, toate legumele si fructele sunt indicate, deoarece sunt sarace in grasimi, colesterol si sodiu. Insa, cele mai nutritive in acest caz sunt cele bogate in magneziu si potasiu (doua minerale care ajuta la scaderea tensiunii arteriale) si anume:

Bananele
Bananele sunt sarace in sodiu, ceea ce este un lucru foarte bun pentru tensiunea arteriala si au o cantitate  mare de potasiu. Acest mineral ajuta la stabilizarea presiunii arteriale. Consumul unei banane pe zi poate avea un efect deoasebit asupra Hipertensiunii arteriale.

Iaurtul
Iaurtul este foarte util in dieta celor care sufera de hipertensiune, deoarece contine o cantitate mare de calciu, si anume o portie de 170 g ofera organismului circa 300 mg de calciu. Deficienta la calciu poate duce la cresterea presiunii sangelui. Iaurtul este de asemenea sarac in sodiu si poate fi consumat impreuna cu fructe.

Scortisoara
Scortisoara poate fi folosita la prepararea cafelei, prajiturilor sau impreuna cu cerealele. Cafeaua, insa va trebui sa nu contina cofeina, deoarece poate duce la cresterea tensiunii arteriale. Scortisoara ajuta atat in prevenirea sau reducerea tensiunii, cat si la scaderea colesterolului.

Cartofii
Cartofii au o reputatie foarte proasta, deoarece se considera ca acestia duc la cresterea tesutului adipos. Acest lucru este adevarat atunci cand sunt consumati in cantitati exagerate sau sunt pregatiti in ulei cu multa sare, dar preparati intr-un mod sanatos acestia nu ingrasa. Cartoful contine o cantitate bogata in potasiu si fibre, fara grasimi, sodiu sau colesterol.

Spanacul
Frunzele verzi ale Spanacului contin o cantitate crescuta de calciu, fibre, fier si vitamine. In general la majoritatea legumelor, funzele verzi contin o cantitate scazuta de sodiu si mult calciu. Acesta se poate prepara in diferite feluri de mancare si nu trebuie sa lipseasca din nici o dieta sanatoasa.

 

Bookmark and Share
[Delicious] [Digg] [StumbleUpon] [Myspace] [Linkedin] [Twitter] [Facebook] [Google Plus]

0 Comentarii

Adauga comentariu


*