Culturism - CulturismFitness.ro

Macronutrientii si Micronutrientii

Macronutrientii si micronutrientii

Cantitatea substantelor nutritive din alimentatie marcheaza  doua categorii: macronutrientii si micronutrientii.

Macronutrientii sunt acele substante care ofera energie organismului uman, fara de care nu am putea indeplini activitatile zilnice. Macronutrientii trebuie sa faca parte din alimentatia noastra dar fara a se face abuz de niciunul dintre ei ci sa ofere meselor zilnice un meniu echilibrat si armonios. Din clasa macronutrientilor fac parte proteinele,carbohidratii si grasimile.

Proteinele sunt cele mai importante substante din organismul uman care duc la cresterea masei musculare. Proteinele contin aminoacizi care sunt folositi de organism pentru refacerea si dezvoltarea tesutului muscular. Proteinele sunt de 2 feluri: proteine complete se gasesc in produsele de origine animala: carne, oua, lactate si proteine incomplete care provin din plante si nu contin toti aminoacizii insa daca sunt combinate mai multe plante putem sa-i obtinem pe toti.

Carbohidratii reprezinta principala sursa de energie a organismului avand un rol important in metabolism. Sunt de 2 feluri complecsi (legume, fulgi de ovaz) si simpli (zahar,ciocolata). Carbohidratii sunt metabolizati in glucoza si furnizeaza energie muschilor si creierului. Alimente bogate in carbohidrati sunt painea, pastele, carofi, orezul..etc.

Grasimile sunt un element vital in crearea tesuturilor, celulelor si necesar in absortia anumitor vitamine. Consumul de grasimi ar trebuii limitat la cele provenite din surse sanatoase cum ar fi uleiul de masline, avogado sau migdalele pentru ca un gram de grasime contine de doua ori mai multe calorii decat proteinele sau carbohidratii.

Macronutrienti  1 gram                                         Calorii
Proteine                                                                                      4

Grasimi                                                                                      9

Carbohidrati                                                                          4

Micronutrientii sunt substante utilizate in diferite procese chimice in organism. Micronutrientii sunt vitaminele si sarurile minerale care trebuie sa fie prezenti in organism in concentratii optime pentru ca fiecare celula sa fie hranita corespunzator. Fiecare individ are un necesar propriu de micronutrienti in functie de dieta, conditii si stil de viata, factori de risc personal care includ unele afectiuni sau fumatul. Aportul corespunzator de micronutrienti joaca un rol important in mentinerea sanatatii organismului nostru.

Graffiti

Add comment