Culturism - CulturismFitness.ro

Sistemul ATP-CP

Sistemul ATP-CP

ATP-ul poate fi generat prin mai multe cai iar una dintre ele este cu ajutorul sistemului ATP-CP. Organismul contine o molecula care are capacitatea de a da energie, numita creatinfosfat sau (fosfocreatina) si are rolul principal de a regenera ATP-ul in timpul eforturilor de scurta durata, cu intensitate crescuta, precum realizarea unei serii de exercitii culturism sau sprint pe o distanta de 100 de metri.

Regenerarea ATP-ului se realizeaza datorita unei enzime speciale numita creatinkinaza, care transfera grupul fosfat de la CP la ADP, rezultand o noua molecula de ATP. Energia eliberata din CP, este folosita pentru regenerarea ATP-ului si nu poate fi folosita direct in celula pentru obtinerea energiei. Sistemul ATP-CP este creat in lipa oxigenului si este de genul anaerob.
Procesul de creare a ATP-ului in primele secunde ale miscarii, este mentinut la un nivel constant insa CP-ul este redus datorita utilizarii acestuia pentru refacerea ATP-ului. Nivelul CP-ului poate fi mentinut pe un interval de 3-15 secunde dupa care refacerea ATP-ului va fi creata cu ajutorul altor sisteme precum sistemul glicolitic si sistemul oxidativ.

ADP + CP –> ATP + Creatina

Sursa energiei musculare

ATP-ul poate fi generat pe trei cai si anume:
1. Sistemul ATP-CP
2. Sistemul glicolitic
3. Sistemul oxidativ

Add comment